sobota 24. listopadu 2012

Su vinař!

Právě mi došlo, že jsem vás ještě neseznámil s největším bizárem celého norského erasmu, kterým je příprava vlastního vína. Vzhledem k tomu, kolik tady stojí nejlevnější flaška vína (kolem 90 NOKů, což je při současném kurzu něco kolem 300 Kč), je mezi zahraničními studenty dost oblíbené "vaření" vlastního vína.

To se tak projdete do Vinmonopoletu, což je síť norských licencovaných obchodů s alkoholem, a koupíte si krabici plnou různých sáčků. Ty pak v různých časových intervalech přidáváte do barelu s vodou. Jen tak mimochodem, nikde jinde kromě Vinmonopoletu nemáte šanci koupit si nic alkoholického kromě piva, pokud nepočítáme bary a hospody. A lidi tady kupodivu neumřeli žízní, takže i kdyby se něco podobného zavedlo v Česku jako důsledek metanolové aféry, věřím, že i my to přežijeme.

Přefiltrované víno
Zpátky k výrobě domácího zázraku:
Vypadá to, jako by to někdo právě vyblil.
Nejdříve nasypeme do horké vody strašně moc cukru a pak hromadu rozinek, v případě bílého vína spolu s nakrájenýma jabkama, aby bylo kvašení ještě trochu vytuněné. Pak se to zavře deklem, nasadí se taková speciální fičura (které se u nás doma říkávalo bulkátko), která zachytává unikající oxid uhličitý a reakcí s vodou ho přeměňuje na kyselinu, což vás zachrání od udušení. Ne ta kyselina, ale ta reakce, chápeme se.

Po několika dnech přidáme různé tekuté i sypké srandy, jejichž názvy nezní vůbec zdravě, no a celkově po deseti až dvanácti dnech a přefiltrování máte plný barel domácího vína, kdy vás litr vyjde zhruba na 10 NOKů, tedy asi 34 Kč. A to se vyplatí! Třeba Španělé toho mají furt plné PET flašky, míchají si to s colou nebo se spritem a chlastají to furt.

Vzhledem k tomu, že je potřeba po každé akci s tímhle domácím patokem myslet na vypití aspoň půl litru vody, jinak hrozí bolehlav velikosti menšího atomového výbuchu, rozhodně bych to nepil denně jako oni, ale tak proti gustu žádný dišputát, však víme. Naštěstí nehrozí vznik metanolu, takže se člověk nemusí bát napít, ale co si budem vykládat, jako Pálava to zrovna nechutná.

Žádné komentáře:

Okomentovat